novice aktivnosti fotogalerija gradiva povezave kontakt RSS kanali

Planinsko društvo Šoštanj deluje na področu zahodnega dela Šaleške doline že preko 110 let. V okviru društva delujejo mladinski, vodniški in markacijski odsek ter dve sekciji: Zlatorog in Gaberke. Društvo upravlja tudi dve obhodnici in sicer Trško pot okoli Šoštanja in Ravensko pot. Včlanjenih je okoli 300 planink in planincev, ki imajo možnost, da se udeležijo preko 20 izletov, pohodov, taborov in tur, ki jih društvo organizira vsako leto. Postanite oz. ostanite člani PD Šoštanj tudi vi! Obiščite društveno pisarno na Koroški cesti 13 (bivši vrtec Lučka) v uradnih urah, ki so vsak četrtek od 18h do 20h.

 
ZGODOVINA
AKTIVNOSTI 2019
ORGANIZIRANOST
SEKCIJE
ČLANARINA 2019
TRŠKA in RAVENSKA POT
Avtor: www.pzs.si
Iskanje
 
Novice v moj e-predal

prijava   odjava
Vreme


Domov >  Novice Ostale novice

Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje - SPOT 2019

Datum: 14.05.2019Število vseh ogledov: 176

Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje (SPOT) 2019 bo na območje občin Nazarje, Mozirje, Šoštanj in Velenje 18. in 19. maja 2019 privabilo okrog 200 tekmovalcev iz vse Slovenije, ki se bodo v različnih kategorijah potegovali za naslov državnih prvakov. Dvodnevno tekmovanje, na katerega so se uvrstile najboljše ekipe iz posameznih področnih lig (Gorenjsko-dolenjska, Podravska, Savinjska liga in liga Smrekovec), organizirajo Mladinska komisija PZS in planinska društva lige Smrekovec.

Planinska orientacija, ki ima v Sloveniji že več kot 60-letno tradicijo, predstavlja skupek znanj, izkušenj in uporabe tehničnih naprav za gibanje v naravi. Namen učenja orientacije je, da posameznik pridobi znanje, s katerim lahko samostojno in suvereno obvladuje gibanje v gorskem svetu. Planinska orientacijska tekmovanja so ena najbolj priljubljenih metod učenja orientacije, ki jo spodbuja tudi Mladinska komisija PZS. Od drugih orientacijskih preizkušenj se razlikujejo po tem, da pri udeležencih preverjajo tudi planinsko znanje in veščine, kot so izdelava vozlov, poznavanje gorstev, rastlinstva in živalstva, prva pomoč in druge vsebine planinske šole. Tekmovalci, ki tekmujejo v ekipah po tri do pet članov, so razdeljeni v enajst kategorij: A - učenci do 6. razreda osnovne šole, B - učenci od 7. do 9. razreda osnovne šole, C - srednješolci (od 1. letnika srednje šole do 18. leta), Č - mladina (od 19. do 26. leta), D - člani (nad 27 let), E - starejši (člani nad 40 let), F - družine (najmanj eden od staršev in otroci do zadnjega razreda OŠ), G1 - odprta (manj zahtevna, za osnovnošolce, primerljiva s kategorijo B), G2 - odprta (manj zahtevna, za ostale), H - odprta (zahtevna, primerljiva s Č in D) in I - odprta (srednje zahtevna, primerljiva s C).

 


Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje 2019 na območju občin NazarjeMozirjeŠoštanj in Velenje ob pomoči Odbora za orientacijo Mladinske komisije PZS organizirajo planinska društva lige Smrekovec. Tekmovalci bodo poleg izbrušenega znanja iz orientacije, splošnega planinskega znanja, poznavanja splošnih planinskih dogodkov in dobre telesne pripravljenosti morali pokazati še praktično poznavanje snovi planinske šole ter dodatnega gradiva o Smrekovškem pogorju. Letošnjega SPOT-a se bo udeležilo več kot 60 ekip. Za naslov državnega prvaka v planinski orientaciji se bo s kompasom in zemljevidom v rokah potegovalo okrog 200 tekmovalcev iz vse Slovenije.

 

Tekmovanje se bo za kategorije C, Č, D, H in I začelo v soboto, 18. maja, ob 8.30 pred nekdanjo OŠ Lepa Njiva v Mozirju, planince zvečer čaka še nočno tekmovanje. Vrhunec orientacijskega dogajanja bo v nedeljo, 19. maja, saj bo na tekmovalnem prizorišču vseh 60 ekip. Pri OŠ Škale v Velenju bodo organizatorji ob 8. uri pozdravili tekmovalce, sledil bo start ekip v kategorijah A, B, E, F, G1 in G2, medtem ko bodo tekmovalci v kategorijah C, Č, D in H in I po zgodnjem startu takrat že na progi. Cilj vseh ekip bo na OŠ Karla Destovnika Kajuha v Šoštanju, kjer bo okrog 16. ure sklepna prireditev s podelitvijo priznanj. Prve tri uvrščene ekipe v kategorijah C, E in Č/D (absolutno) bodo sodelovale na mednarodnem tekmovanju v planinski orientaciji, ki bo oktobra v Bosni in Hercegovini.


"Tekmovalci lahko pričakujejo izjemno zanimivo tekmovanje, ki bo začinjeno z nekaj drugačnimi nalogami kot na preteklih SPOT-ih. Tisti, ki bolj redko zahajajo v naše konce, bodo lahko spoznali izjemno pestrost ter predvsem lepoto Smrekovškega pogorja in njegove narave, zato verjamemo, da se bodo v Šoštanj in njegovo okolico še kdaj vrnili. Celoten organizacijski odbor se bo maksimalno potrudil, da se bodo vsi tekmovalci počutili dobro, predvsem pa varno, zato vabimo vse, ki jih zanima planinska orientacija, da se prijavijo na tekmovanje. Zagotovo jim ne bo žal,"
 napoveduje vodja tekmovanja Jure Grudnik, predsednik PD Šoštanj.

V sodelovanju s Portalom sostanj.info