novice aktivnosti fotogalerija gradiva povezave kontakt RSS kanali

Planinsko društvo Šoštanj deluje na področu zahodnega dela Šaleške doline že preko 110 let. V okviru društva delujejo mladinski, vodniški in markacijski odsek ter dve sekciji: Zlatorog in Gaberke. Društvo upravlja tudi dve obhodnici in sicer Trško pot okoli Šoštanja in Ravensko pot. Včlanjenih je okoli 300 planink in planincev, ki imajo možnost, da se udeležijo preko 20 izletov, pohodov, taborov in tur, ki jih društvo organizira vsako leto. Postanite oz. ostanite člani PD Šoštanj tudi vi! Obiščite društveno pisarno na Koroški cesti 13 (bivši vrtec Lučka) v uradnih urah, ki so vsak četrtek od 18h do 20h.

 
ZGODOVINA
AKTIVNOSTI 2019
ORGANIZIRANOST
SEKCIJE
ČLANARINA 2019
TRŠKA in RAVENSKA POT
Avtor: www.pzs.si
Iskanje
 
Novice v moj e-predal

prijava   odjava
Vreme


Domov > Aktivnosti Ostale aktivnosti
 Število vseh ogledov: 200

Planinska tura v Italijo

Planinska tura: Pot stoletnice in Trbiška – Krniška špica (2368 m), Italija
Pričetek: 20.10.2019
Lokacija: Italija
Organizator: PLANINSKO DRUŠTVO ŠOŠTANJ

Planinska tura: Pot stoletnice in Trbiška – Krniška špica (2368 m), Italija

Datum: 20. oktober

Vodniki: Primož Grudnik, Janez Kugonič, Anja Lampret

Zahtevnost: Zelo zahtevna označena pot, zahtevno brezpotje

Čas hoje: 8 ur


Opis poti:

Naše tokratno izhodišče bo ob asfaltni cesti med Rabeljskim jezerom in Sella Nevea (Italija). S hojo pričnemo po poti, ki vodi skozi gozd ob potoku Rio Bianco (Bele Vode) in se skozi rahel vzpon vzpnemo do opuščene koče. Nadaljujemo proti bivaku Gorizia.

Gozdnato pokrajino bo kaj hitro zamenjalo ruševje. Naklon poti se začne postopoma večati do prej omenjenega bivaka. Nadaljujemo po strmem gruščnatem pobočju proti škrbini Alta di Rio Bianco (2150 m). Na škrbini zavije pot v desno in se kratek čas še vzpenja po rahlo gruščnatem terenu nato pa nas pripelje do jeklenic ob katerih se precej strmo vzpnemo. Sledi najtežji del poti, kjer se moramo navpično spustiti v ozko škrbino. Iz škrbine se nato povzpnemo po navpični lestvi nato pa nas nekoliko položnejša pobočja pripeljejo do ozkega grebena. Pot po grebenu je zavarovana z jeklenico. Kasneje pot zavije v levo in sledi še kratek spust po gruščnatem terenu in nato ob jeklenici do vhoda v predor. Na poti skozi predor so tudi ovinki ter spusti po lestvi, zato je obvezna uporaba svetilke. Ko pridemo iz predora sledi še kratko prečenje strmega pobočja do Krniške škrbine, kjer se nam z desne strani priključi še lažja pot od bivaka Gorizia.

S škrbine sledi spust v smeri koče Corsi približno 50 metrov, kjer zagledamo na melišču ozko stezico, ki se odcepi desno in je označena z rdečimi pikami. Ta nas v kratkem pripelje do vznožja ozke in strme grape, kjer je se začne tehnično bolj zahteven del poti. Glede na vremenske razmere in počutje udeležencev lahko turo tudi skrajšamo.

V sodelovanju s Portalom sostanj.info