Turno-kolesarski odsek

3317
Turno-kolesarski odsek

Gre za najmlajši odsek PD Šoštanj, ki je bil ustanovljen v letu 2018. Načelnik odseka je Primož Grudnik. Popularnost turnega kolesarstva je v porastu, česar se dobro zavedamo tudi v našem društvu, zato imamo v letnem planu vsaj štiri turno kolesarske izlete po Sloveniji in tujini. Vljudno vabljeni, da se nam pridružite.

V letu 2024 smo pripravili zanimiv nabor turno-kolesarskih izletov za vse okuse. Od kratkih in nezahtevnih enodnevnih izletov v okolici Šoštanja pa vse do razgibanih večdnevnih odprav in taborov. Vsi izleti bodo razpisani tudi posamezno in takrat podamo več informacij glede trajanja, trase itd.

Vabljeni, da se nam pridružite.

 

Utrinki iz naših tur:

LETO TURA
2024 Nanos in Kraški rob
2024 Rabac in Učka
2024 Kofce in planine pod Košuto
2014 Velika planina

 

 

 

Kaj je turno-kolesarstvo?

 

Turno kolesarstvo je športno-rekreativna dejavnost, ki je v Sloveniji vse bolj priljubljena. Je netekmovalna zvrst gorskega kolesarstva, ki poteka v gorskem svetu, glavni cilj turnih kolesarjev pa je doživetje v naravi.

Kolesar vozi po terenih, ki ustrezajo njegovemu znanju in sposobnostim, njegov cilj je doživetje v naravi. Izraz turno kolesarstvo pomeni »delanje tur« s kolesom oz. izlet v naravo, ki je v naprej načrtovan glede na znanje in sposobnosti kolesarja, razmere na terenu in vremenske dejavnike. Posebna pozornost je pri turnem kolesarstvu namenjena ohranjanju naravnega okolja: kolesari se v sožitju z naravo in njenimi ostalimi uporabniki.

Za ocenjevanje zahtevnosti vzponov in spustov uporabljamo uveljavljeno lestvico težavnosti tur DAV.