Izlet v neznano

PD 20. november, 2023
1331
Izlet v neznano

Nekdo me je nekoč naučil, da se vsaka stvar v življenju zgodi z razlogom. In jaz sem se, v letošnjem letu, z nekim razlogom priključila skupini prijetnih ljudi PD Šoštanj. Ker med njimi kroži sama pozitivna energija, sploh nisem imela občutka, da so to ljudje, ki jih v bistvu ne poznam, saj so me takoj sprejeli za »svojo«.


To soboto je bil pred nami izlet v neznano. Polna pričakovanj sem se v jutranjih urah odpravila od doma čez Graško Goro, kjer se je dan že prebujal, v vsej svoji jutranji lepoti, do Šoštanja, tam pa je že čakal avtobus ter veseli obrazi planincev, ki so se odločili za pot v neznano. Takoj po vkrcanju je sledila zanimiva anketa, v kateri smo ugibali, kaj so za nas v tem dnevu pripravili vodniki.

Namenjeni smo bili proti Dobrni, kjer smo pot, kot se spodobi začeli s kavo in sladkimi dobrotami, da se dokončno prebudimo.

Hitro smo pretegnili noge, prijazna vodnica Irena pa nam je razložila, da je pred nami del poti od Miklavža do Miklavža, s »ciljem« na Vinskem vrhu.  Pot smo nadaljevali do cerkve Sv. Miklavža in nato po gozdni učni poti – Anini poti, ki nam je pokazala številne naravne lepote, kot so okno med krošnjami, slap Drenovec, ki pogosto ostane brez vode do jame Ledenice, katero so izklesale pridne roke in je nekoč služila za hlajenje piva bližnje pivovarne. Mi pa smo jo zaradi odlične akustike izkoristili, da smo zapeli Romani, saj je na ta dan praznovala svoj rojstni dan.

Na koncu pa nas je pričakal še Vovkov mlin, ki je še vedno delujoč, vendar mlinarja ni bilo doma, ali pa se je skril pred jeznimi možmi, saj je nekoč veljal za »pravega Casanovo« (tako je razložila vodnica).  

Pot smo nadaljevali do parka Dobrne ter do domačije Lamperček, tam so nas pričakali lačni jeleni in okrepčilo za nadaljevanje poti proti domačiji Blažiš, s konkretno zbirko starin, od koles, motorjev, avtomobilov do starega orožja.

Ker so imeli sončni žarki vedno manj moči, smo pot nadaljevali pod Kačjim gradom, do gostilne Pr`Koren`, oni pa so nas razvajali z domačo hrano in odlično postrežbo, da smo lažje zdržali pot do doma.

Vesna Semler


Fotogalerija

Iskanje