novice aktivnosti fotogalerija gradiva povezave kontakt RSS kanali

Planinsko društvo Šoštanj deluje na področu zahodnega dela Šaleške doline že preko 110 let. V okviru društva delujejo mladinski, vodniški in markacijski odsek ter dve sekciji: Zlatorog in Gaberke. Društvo upravlja tudi dve obhodnici in sicer Trško pot okoli Šoštanja in Ravensko pot. Včlanjenih je okoli 300 planink in planincev, ki imajo možnost, da se udeležijo preko 20 izletov, pohodov, taborov in tur, ki jih društvo organizira vsako leto. Postanite oz. ostanite člani PD Šoštanj tudi vi! Obiščite društveno pisarno na Koroški cesti 13 (bivši vrtec Lučka) v uradnih urah, ki so vsak četrtek od 18h do 20h.

 
ZGODOVINA
AKTIVNOSTI 2019
ORGANIZIRANOST
SEKCIJE
ČLANARINA 2019
TRŠKA in RAVENSKA POT
Avtor: www.pzs.si
Iskanje
 
Novice v moj e-predal

prijava   odjava
Vreme


Domov > Aktivnosti Ostale aktivnosti
 Število vseh ogledov: 805

Dvodnevna tura v Švico – Davos (10. 8. 2019 – 11. 8. 2019).

ŠVICA: Flüela Schwarzhorn (3.146 m), Jörihorn (2.845 m) in Jöriseen (2.500 – 2.700 m)
Pričetek: 10.08.2019
Konec: 11.08.2019
Lokacija: Ĺ vica
Organizator: PLANINSKO DRUŠTVO ŠOŠTANJ

Flüela Schwarzhorn (3.146 m), Jörihorn (2.845 m) in Jöriseen (2.500 – 2.700 m)

Datum odhoda: 10. in 11. avgust 2019

Vodnik: Primoz Grudnik, Janez KugoniÄŤ

Zahtevnost poti: TehniÄŤno lahka in fiziÄŤno zahtevna pot

Prijave: Najkasneje do 7.8.2019 do 12.00 ure direktno na telefonsko št. 031/583-273 (PrimoĹľ Grudnik). Število mest je omejeno.

Cena: Prevoz in organizacija 75 €, noÄŤitev z zajtrkom 58 € oz. 63 Frankov (plaÄŤa vsak posameznik posebej ponudniku storitve), 25 Frankov veÄŤerja s tremi hodi - po Ĺľelji (plaÄŤa vsak posameznik posebej ponudniku storitve).

Opis: 

Planinsko društvo Šoštanj se po nekaj letih ponovno vraÄŤa v deĹľelo ÄŤokolade, ur in noĹľev, vsekakor pa v deĹľelo bogatih in veliÄŤastnih vrhov, ki se bohotijo nad ozkimi dolinami. Pot nas bo tokrat vodila v švicarski kanton Graubünden, kjer kraljuje gorska veriga Retijskih Alp, natanÄŤneje v skupino Albula.

Iz Šoštanja se bomo v petek zveÄŤer podali na pot skozi Avstrijo in Italijo, vse do vzhodnega dela Švice, in z voĹľnjo nadaljevali  do Flüellapass-a (2.383 m), kjer je izhodišÄŤe za našo prvo turo.  Dokaj lahek vzpon, ki bo vsak naš korak poplaÄŤal s ÄŤarobnimi razgledi na visoko morje vrhov, nas bo vodil do najvišjega vrha Albula Alp, Flüelo Schwarzhorn (3. 146 m). Ob dobrem vremenu so iz vrha vidni najvišji vrhovi, vse od Grossglocknerja pa do Mont Blanca. Vzpon na vrh bo precej kontrasten, saj nas bodo v zaÄŤetku obdajale soÄŤne zelene trave s slapovi in potoÄŤki, kaj kmalu pa bomo prešli na temno, skoraj ÄŤrno skalno podlago, ki jo sestavlja amfibolit, kamnina zaradi katere je vrh Schwarzhorn (ÄŚrni vrh) dobil ime. Sledi spust do bliĹľnjih jezer in nato povratek do izhodišÄŤa od koder bomo krenili v mesto Davos, ki slovi predvsem po svoji mikroklimi, dobro znano predvsem pljuÄŤnim bolnikom. Sledi prosti veÄŤer in noÄŤitev v hotelu.

Predviden ÄŤas hoje cca. 7 do 8 ur.

image000000

 

image000000_7

 

Naslednji dan se bomo po zajtrku ponovno odpeljali do našega izhodišÄŤa, Flüellapass (2.383 m). Sledi vzpon po eni izmed najlepših pohodniških poti Švice, do jezer Jöriseen, ki se v razliÄŤnih velikostih ter odtenkih turkizne barve raztezajo na nadmorski višini od cca. 2.500 do nekje 2.725 m. Po raziskovanj skrivnostnih jezer se bomo pri zadnjem jezeru vzpeli še na bliĹľnji, slabih 120 m višji vrh, Jörihorn (2.845 m) iz katerega se ponuja nepozaben razgled na jezera in okoliške vrhove. Sledi sestop, nato povratek proti Šoštanju, kamor bomo prispeli v poznih veÄŤernih oz. noÄŤnih urah.

Predviden ÄŤas hoje cca. 6 ur.

 

joriseen_1


rfghgfghdhthd

 

 

Kljub temu, da gre pri konkretnih vrhovih za tehniÄŤno nezahtevne, zahtevajo fiziÄŤno pripravljenost – nekaj kondicije. Na doloÄŤenih predelih je potrebna posebna previdnost in vsekakor obvezna dobra pohodniška oprema za visokogorje (ÄŤelada, visoki pohodni ÄŤevlji, pohodne palice, pelerina, zadostna koliÄŤina oblaÄŤil, kratek + dolg rokav, jakna, malica iz nahrbtnika, voda,…).

Ker potujemo na obmoÄŤje izven Evropske unije, je poleg zgoraj navedene opreme obvezen tudi veljavni potni list ali osebna izkaznica. Prav tako preverite svojo ÄŤlanarino oz. osebno zavarovanje za tovrstne planinske ture. Za plaÄŤevanje se uporablja švicarski frank ( 1 € = 1.0988 CHF, 1 CHF = 0.9101 €), lahko se plaÄŤuje s kartico prav tako je mogoÄŤ dvig Frankov na bankomatu. Vzamejo tudi evre.

Planinsko društvo Šoštanj si pridrĹľuje pravico do manjših sprememb poteka izleta, ki bodo morebiti nastali zaradi slabega vremena oz. drugih nepredvidljivih situacij. Ker gre za turi v visokogorju, bo izlet v primeru slabega vremena prestavljen na prvi optimalen termin.

 

V sodelovanju s Portalom sostanj.info